Коя е по-добра? Roborock S5 Max vs Roborock S50 vs Roborock S6

Xiaomi Roborock са известни с това, че предлагат първокласни роботи-прахосмукачки. Сега ще сравним новият Roborock S5 Max, който беше представен на IFA 2019 в Берлин, с предишните популярни модели – Roborock S50 и Roborock S6. В сравнение с тях Roborock S5 Max извежда ефективността на почистването на ново ниво с някои усъвършенствани функции, като регулируема мощност на струята на водата на мопа, по-голям резервоар за вода, зареждане и свъзобновяване на работата изкуствен интелект (AI), подобрени четки и т.н. Сега, нека да направим подробно сравнение на тези 3 популярни прахосмукачки, за да направите правилен избор и да решите дали имате нужда от всички функции.

Забележка: Roborock S5, S50 и S55 са един и същи модел, разликата е в цвета.  В статията ще говорим за S50, като най-често предлаганият цвят – бял.

Roborock S5 Max vs Roborock S50 vs Roborock S6: Спецификации

 Roborock S5 MaxRoborock S50Roborock S6
НавигацияLDS + SLAMLDS + SLAMLDS + SLAM
Смукателна сила2000Pa2000Pa2000Pa
Шум60dB65-67 dB58dB
Избирателно чистене на стаиДаДаДа
Работа с 1 зареждане180 мин.150 мин.150 мин.
Мокро почистванеДаДаДа
Продължаване след изтощаване на батерията и зарежданеДа (AI)ДаДа
Височина на катерене по килими и прагове2 см.2 см.2 см.
Контейнер за прах460 мл.480 мл.480 мл.
Контейнер за вода290 мл.140 мл.140 мл.
Регулиране на водатаДа (от телефона)НеДа (ръчно)
Сменяема основна четкаДаДаДа
Amazon Alexa/ Google homeДаДаДа
AppRoborock appMi Home appMi Home app
Брой сензори141314
Височина9.65 cm9.65 cm9.65 cm
Батерия5200 mAh5200 mAh5200 mAh
Цена

 

Roborock S5 Max vs Roborock S50 vs Roborock S6: Дизайн

Отпред новият Xiaomi Roborock S5 Max изглежда почти като Roborock S50 и Roborock S6. И трите модела са с компактен дизайн и на върха им имат кула, в която да се намира навигационният сензор LDS. Съществуват обаче и някои малки разлики. Roborock S5 Max има два бутона – за включване/изключване и за зареждане. Докато Roborock S50 и Roborock S6 имат три бутона –  за включване/изключване, за зареждане и за точково почистване (spot cleaning).

На гърба Roborock S5 Max и Roborock S6 имат 5 странични четки, докато Roborock S50 има само 3 странични четки. В допълнение, Roborock S5 Max и Roborock S50 имат 4 сензора против падане, докато Roborock S6 предлага 6 сензора.

Какво повече предлага Roborock S5 Max?

Най-новият модел от линията Roborock,  предлага някои нови функции, които Roborock S50 и Roborock S6 нямат. Тези функции включват:

По-дълго време на работа. Благодарение на подобрената ефективност на почистване, Roborock S5 Max може да предложи до 180 минути непрекъснато почистване, което е с 30 минути по-дълго от това на Roborock S50 и Roborock S6 (независимо, че батериите са им еднакви).

Презареждане и възобновяване с AI. Алгоритъмът с AI (изкуствен интелект) прави работата на робота по-интелигентна. Ако батерията на S5 MAX се изтощи по време на почистване, той ще отиде да се зареди толкова, колкото изчисли, че ще му трябва да завърши почистването, така че не е необходимо да чакате дълго. Докато за Roborock S50 и Roborock S6 трябва да се заредят до 80%, преди да възобновят почистването.

По-голям резервоар за вода. Roborock S5 Max предлага голям 290 мл резервоар за вода, който е почти двойно по-голям от този на Roborock S50 и Roborock S6. Така Roborock S5 Max може да почиства площ  до 185 квадратни метра наведнъж.

Регулиране на водата чрез приложение. На Roborock S5 Max можете да контролирате това, колко вода да пуска върху мопа, чрез приложението за телефон, а на Roborock S6 това трябва да го правите ръчно, а S50 няма така функция. В допълнение, Roborock S5 Max позволява различно почистване в зависимост от вида на пода. Роботът може да се обучи кои зони са по-чувствителни и кои изискват повече работа и прилага правилното количество вода върху всеки под. Това е особено важно за някои потребители с различни типове настилки и така се избягват повреди, като подуване на паркет.

Бариери и забранени зони за мокро почистване. С Roborock S5 Max можете да задавате зони, които роботът да не почиства с мопът, така че няма нужда да се притеснявате от намокряне на килимите си.

Roborock S5 Max vs Roborock S50 vs Roborock S6: Цена и избор

Новият Roborock S5 Max е на цена около 1100 лв., Roborock S6 е около 1000,  а Roborock S50 върви към 950 лв. Това са цените в момента на писане на тази статия (15.05.2020). Може да се следят промоциите, защото има доста изгодни предложения. Най-добрата цена за S5 Max на българския пазар, която съм виждал беше към 770 лв.

Може да проверите настоящата цена на Roborock S5 Max тук.

Друг вариант е да сравните цените в Алиекспрес. Има подавачи, които имат складове в Европа, и така няма да плащате ДДС и мито.

Сега, нека да поговорим за това как да изберете между тях. На първо място трябва да помислите за личните си нужди и домашната си среда. Ако имате голяма къща с множество етажи и различни подови настилки като дърво, керамични плочки, килим и т.н., и ако имате имате домашни любимци, Roborock S5 Max е най-добрият избор за вас. Тъй като предлага по-ефективно почистване, по-голям резервоар за вода, прецизен контрол на изхода на водата и настройка за зони и без моп, което ще ви донесе отлично и безгрижно почистване. В сравнение с Roborock S5 Max, Roborock S6 има по-нисък работен шум и по-голям контейнер за прах, а другите характеристики са почти същите като S5 Max. Това обаче ще струва $ 549, което е с $ 50 повече от Roborock S5 Max.

И трите модела имат  сменяема и подвижна основна четка. Така можете лесно да го свалите четката, за да я почистите и да премахнете космите или друго заплитане по четката.

По-старият модел Roborock S50 е най-евтиният сред трите прахосмукачки Roborock, но не им отстъпва с много. При него липсват някои функции като регулируем контрол на водата и има по-малко сензори. Освен това той вече е спрян от производство, но се намират бройки в магазините. Въпреки това, като притежател на Roborock S50, от личен опит мога да кажа, че е чудесен робот. Справя се с косми от домашни любимци без проблем, почиства добре килими и прескача високи лайсни между стаите.