Най-добрите телевизори за 2022

В момента в един от най-големите онлайн магазини в България има около 600 телевизора. Знаете ли кои от тях са най-добрите телевизори и кой да изберете?

За цената, която ще платите, ще получите ли най-доброто? Тук ще разберете как да направите правилен избор.

Много от днешните производители на правят много маркетингови трикове за да накарат потребителите да купят точно техният продукт, без значение дали той е с най-добрите характеристики.

Тази статия се обновява постоянно и когато излезе нов, по-хубав модел, то той се описва тук. Съответно, ако някой от по-долу изброените стане неактуален, то той бива премахван.

В края на статията ще разберете нещо много интересно за 8К телевизорите. Нека видим кои всъщност са най-добрите модели наистина.

Този материал е предназначен за тези от вас, които не са в крак с новите технологични постижения и търсят бърза информация.

Нещо много важно – това не е класация! Има много класации в интернет, които твърдят, че X телевизор е най-добрият. Но това, кое е най-добро за Вас решавате Вие.

Не знамбрат. Ти си знаеш

Тук ще разгледаме едни от най-добрите и ще споменем кой модел за какво е подходящ. Някои са по-добри за филми от други. Някои имат перфектно черно, други са по-добри за гледане в светли помещения, трети за гейминг. Готови ли сте? Let’s go!

Какъв телевизор да си купя? LED vs QLED vs OLED

Изборът на телевизор трябва да се сведе до това за какво главно ще го използвате и къде ще бъде поставен.

В момента има три основни типа телевизори според технологията на панела – това са LED, QLED и OLED. Всяка от тези технологии има своите, както силни, така и слаби страни.

Ако ги поставим една до друга, ще можем да посочим разликите, но като цяло не може да се каже коя е по-добрата – това зависи от вашите лични предпочитания. Ето какви са разликите между тях:

LEDQLEDOLED
Ниво на чернотоДобро Добро Перфектно
ЯркостДобраПерфектнаЗадоволителна
ЦветовеДобри Перфектни Добри
Ъгъл на гледанеДобър Добър Перфектен
Размазване при движениеДобър По-добър Най-добър
ЦенаНай-евтиниПо-скъпиНай-скъпи
За кой е предназначен?Всеки, който иска добро качество на добра цена. Предлагат се в много размери.Всеки, който иска перфектни цветовеЗа тези, които гледат филми на тъмно, гейминг. Не са подходящи за монитор.
Сравнителна на таблица LED vs QLED vs OLED

Защо да си купя LCD телевизор

Такъв е за вас ако:

 • Ако гледате в светло помещение, главно през деня и в стаята има много слънце.
 • Ако гледате повече от 5 часа статични изображения, или един канал без да превключвате.
 • Ако играете игри повече от 5 часа.
  Ако гледате от различни и малки ъгли, то търсете LCD с IPS матрица.

Защо да си купя QLED

 • Ако искате истински и хубави цветове
 • Ако искате изображение по-добро от LCD, но не искате да плащате повече за OLED

Защо да си купя OLED

 • Ако искате черно да бъде наистина черно
 • Често гледате филми на тъмно
 • Искате хубави и богати цветове
 • Ако не прекарвате повече от 5 часа пред него
 • Гледате често спортни събития

Надявам се, че вече се ориентирахте към коя технология да се насочите. Ако не сте, то не се притеснявайте, всички тези термини са малко объркващи. Не се плашете – следва списъкът с моделите.

Сега нека разгледаме най-добите телевизори във всяка от тези технологии.

Най-добрите LED/QLED Телевизори

10
Samsung QN90A QLED

43 инча Samsung 43QN90A
50 инча Samsung 50QN90A
55 инча Samsung 55QN90A
65 инча Samsung 65QN90A

Samsung QN90A QLED

Това е един от първите QLED модели на Samsung. Той е с изключителна яркост – над 1000 нита, има хубав дизайн, добри и наситени цветове и много добър контраст.

Samsung QN90A има Neo Quantum Processor, който използва изкуствен интелект, който се справя много добре с разтягането (upscaling ) на HD изображение до 4K. Технологията Xcelerator Turbo+ допринася за гладкото пресъздаване на движение, което е от голяма ползва при гледане на спорт. Xcelerator Turbo+ има някои недостатъци, но може да ги сведете до минимум ако си поиграете с настройките.

Така наречената Mini LED технология позволява достигането на висока яркост и по-наситени цветове.

Звукът му е… задоволителен. В никакъв случай не е лош, но предходните модели на марката имаха по-добър звук. Препоръчвам да си вземете soundbar.

Защо да купите QN90A?

Има голяма яркост – повече от 1000 нита, а при HDR може да стигне и над 2000 нита, което е супер при гледане в ярка стая. Нивото на черното е добро, като за QLED модел. Все пак, ако искате истинско черно – вижте OLED предложенията по-надолу.

HDMI 2.1 портовете ще са ви полазени, ако планирате за купите или имате нова игрова конзола, например PS5. HDMI 2.1 поддържа 4K/120Hz.

Sony X90J

Sony X90J има HDMI 2.1 и Google TV операционна система, което позволява теглене на приложения от Google Play Store. Има VA панел, който е достатъчно ярък, но има лоши ъгли на видимост.

Това е среден клас, 4К модел, но с 120Hz матрица и с HDMI 2.1, а Sony обещават той да получи VRR поддръжка, което е добра новина за геймърите. Да се надяваме, че през 2022 ще получи такъв ъпдейт.

Sony X90J е добър за гледане на филми и гейминг, а с VRR ще стане чудесен. Достатъчно ярък е за гледане на светло, има HDR възможности. Локалното затъмняване (local dimming) помага за по-добро черно.

Процесорът му е Cognitive Processor XR, който се справя добре при upscaling. Звукът му е добър, може да се желае малко повече бас.

Защо да купите X90J?

Купете Sony X90J ако гледате много филми. Има Dolby Vision и предоставя всичко нужно за едно невероятно гледане на 4K HDR съдържание на добра цена.

Трябва да признаем на Сони, че те са добри при upscaling на HD съдържание в 4K и доброто управление на local dimming, което подобрява контраста.

най-хубав телевизор qled
10
Samsung QN900A

65 инча Samsung 65QN900A
75 инча Samsung 75QN900A
85 инча Samsung 85QN900A

Samsung QN900A

Samsung QN900A е 8K телевизор от високият клас на марката. Има невероятна яркост, нивото на черно е много-добро, а дизайнът му впечатлява със супер тънката си рамка.

Въпреки, че все още няма много 8К съдържание, моделът се справя много добре с upscaling на 4К до 8К. Това се дължи, според Samsung, на системата с изкуствен интелект.

Геймърите ще се зарадват на 120Hz при 4K и 60Hz при 8К през HDMI 2. Моделът има Game Motion Plus и AMD FreeSync Premium Pro.

Цената? Тя е висока, но не може да очаквате друго – това е модел от високият клас на Samsung.

Звукът му е добър. Вградените му високоговорители са силни. Но все пак ако искате кино звук > soundbar 😉

Защо да купите QN900A?

Купете го ако искате добър модел за разнообразно съдържание на добра цена.

Купете го ако искате най-доброто на пазара от LED телевизорите. Mini LED технологията предоставя невероятна картина, наистина.

Ако искате модел, който да не сменяте доста години, тъй като има в себе си последни технологии.

10
Samsung QN85A

55 инча Samsung 55QN85A
65 инча Samsung 65QN85A
75 инча Samsung 75QN85A

Samsung QN85A

Още един Samsung QLED телевизор.

Накратко – ярък, добър контраст и черно, доближаващо се до OLED, добри гейминг възможности и смарт функции.

Качеството на изображението е много добро. Възпроизвежда добри цветове и има добър ъгъл на видимост. В сравнение с QN95A е по-тъмен, но ако не гледате в много светла стая ще е ОК. ADS панелът, подобно на IPS, има нисък контраст.

Като цяло Samsung QN85A е добър за смесено ползване. Има бързо време за реакция, съответно е добър за гледане на спорт и игри.

Възпроизвеждането на HDR филми е добро. В HDR режим става достатъчно ярък. Като недостатък може да се отбележи ниският контраст, но локалното димиране подобрява нещата и като цяло филмите не изглеждат зле.

други Заслужаващи внимание модели
Samsung Q80/Q80A – не е достатъчно ярък в сравнение със Samsung Q85A
Samsung TU7092 – добър телевизор за цената си
LG NANO793NE – чудесен модел, но недостатъчно ярък и с нисък контраст
LG UN71003LC – добър ъгъл на гледане, заради IPS панела, но също недостатъчно ярък и с нисък контраст

Най-добрите OLED Телевизори

Нека да се потопим в дълбокото. Тук нещата стават съвсем сериозни.

хубав олед
10
LG C1 OLED

48 инча LG OLED48C12LA
55 инча LG OLED55C12LA
65 инча LG OLED65C12LA
77 инча LG OLED77C12LA
83 инча LG OLED83C12LA

LG C1 OLED

LG C1 е наследникът на CX. При OLED = всеки пиксел може да бъде управляван индивидуално и да бъде изключван, а изключен пиксел означава, че той не свети, а щом няма светлина, значи, че черно е истински черно. Контрастът му е почти безкраен.

Това е прекрасен модел за всякаква употреба. Перфектният контраст и нивото на черното го правят идеален за гледане на филми и играене на игри на тъмно вечер. Като стана дума за игри – телевизорът със своя нисък входен лаг и бързо време за реакция е уникален за гейминг и гледане на спорт.

Въпреки, че не е много ярък, хубавият контраст го прави добър за гледане на HDR съдържание. Поддържа HDR10 и Dolby Vision. Има богата цветова гама, въпреки, че някои не възпроизвежда добре някои цветове (имат лек зелен оттенък), но това се оправя с калибриране. Всичко това прави LG C1 перфектен за филми.

Звукът е добър, но след някои настройки от менюто.

Защо да купите LG C1?

Въпреки, че има и по-ярки модели на пазара, LG C1 е перфектният баланс между цена и възможности.
Купете го, ако искате да имате един от най-добрите телевизори на пазара в момента, без да се охарчвате прекалено.

По-евтина алтернатива
LG A1 OLED – например LG OLED55C12LA. Разликите с C1 са, че A1 няма 120Hz панел, а само 60Hz и няма да сте удовлетворени, ако играете игри. Не е чак толкова ярък. Има фантастично качество на изображението с висок контраст, по-зле се представя при гледане на HDR съдържание. Като цяло е чудесен избор ако не играете игри и искате да имате OLED, и в същото време да не давате много пари.
LG B1 OLED – Почти същият е като C1, само е леко по-тъмен. Разликата в цената е нищожна, затова по-добре си вземете C1.
10
Идеален за филми
Sony A90J OLED

55 инча Sony 55A90J
65 инча Sony 65A90J
83 инча Sony 83A90J

Sony A90J OLED

Sony A90J е почти перфектен във всяко едно отношение – качество на изображението, контраст, острота и детайли. По-скъп е от моделите на конкурентите, но парите си заслужават.

Звук. Това един от моделите, за които не ви е нужен sounbar. Sony използват технология, при която целият екран възпроизвежда звук. Това в допълнение с двата стандартни високоговорителя, които има, правят възпроизвеждането на звук впечатляващо.

Той е идеален за гледане на филми и е супер за спорт. Цветовото предаване е чудесно, цветовете са истински и съвсем натурални. В комбинация с хубавия контраст, по-яркия панел и нивото на черно го правят много сериозен конкурент на останалите OLED телевизори.

Добър е и за гейминг, но при условие че не го правите често. За съжаление липсват VRR и ALLM поддръжки.

Защо да купите Sony A90J?

Купете го ако искате OLED с добро качество на изображението и с добър звук.

10
Идеален за филми
LG G1 OLED

55 инча LG OLED55G13LA
65 инча LG OLED65G13LA
77 инча LG OLED77G13LA

LG G1 OLED

Това може би е един от най-добрите телевизори, които LG са правили. Има невероятен контраст, стилен и впечатляващ дизайн и много добри гейминг възможности.

Новият EVO панел подобрява цветовото възпроизвеждане има локален контраст, като в същото време е по-ярък от този на LG C1. Това прави този модел за изпъква пред останалите OLED.

По-яркият панел помага за по-добро предаване на HDR филми. Има поддръжка на Dolby Vision HDR.

Характеристиките му може да видите на тази страница OLED55G13LA. Детайлно ревю може да видите тук. Ако искате да направите нова покупка, това е добър избор.

Звукът му е добър, но не и впечатляващ – все пак дизайнът е тънък и големи високоговорители е трудно да се съберат.

Защо да купите LG G1?

Купете го ако искате ако искате да имате един от най-добите OLED модели.

Купете го ако играете игри на нова конзола.

Ако искате изключително качество при гледане на филми.

Има ли смисъл от 8K телевизор?

Сега не е момента за покупка на 8K модел. SHV / 8K стандартът не е готов още, а съвременният хардуер се затруднява със възпроизвеждането му. Вие четете тази статия, търсейки най-добрите телевизори, така, че по-добре се насочете към 4K. Хубави модели с 8K резолюция струват много.

Също така липсва 8K съдържание, освен клипове в YouTube и тестови видеа. Холивуд не бърза да пуска даже 4K филми все още, да не говорим за 8K. По-голямата част от филмите са заснети на 2K и софтуерно се разпъват до 4K.

Ако искате 8K телевизор, изчакайте малко, докато стандарта и хардуерът за възпроизвеждане напреднат и докато не запознат да излиза качествено 8K.

Повечето потребители не могат за направят разлика между 4K И 8K, според проучване на Warner Bros източник тук.

Това ли са наистина най-добрите телевизори за 2022?

В общи линии да – това са едни от най-хубавите телевизори, според нас, на хартия и според голяма част от мненията в интернет. Разбира се, има и други, по-евтини модели, които не са лоши, но все пак в тази статия разглеждане най-добрите. Определете цената, която може да си позволите да платите, отговорете си на въпросите какво ще гледате и кога ще го гледате и изберете някой от моделите, описани по-горе. Няма да сбъркате. Напоследък Hisense започнаха да правят добри и евтини модели. Като бюджетен вариант може да разгледате и техните модели.

Заключение

Като цяло всеки от тези модели е добър и няма да сбъркате, който и да вземете. Това са едни от най-добрите на пазара за тази година.

Поставете си бюджет, според това си отговорете на въпроса за какво главно ще го използвате.

Ако нямате игрова конзола от последно поколение, то HDMI 2.1 не ви е нужен.

Яркост (brightness) – всички са достатъчно ярки. По-горе горихме за това, че някои модели са по-светли от други. По-високата яркост е полезна в светли помещения. Ако купите моделът с най-ниска яркост и гледате на тъмно, даже може да ви извади очите и да искате да намалите яркостта.

1 Comment
 1. Взех LG OLED65B13LA съм много доволен. На HD канали е много добра, за 4К да не говоря. Мислех да взема Sony KD-65AG9, почти еднакви са, но разликата в цената е голяма и взех LG-то. Препоръчвам го!

Leave a reply

Тайна Facebook Група
Хей, влзез в тайната Facebook група за промоции, намления и промо кодове!
TechNova
Logo