Еър Фрайър или Мултикукър

Мултикукър или аър фрайър – и двата продукта са добри кухненски инструменти, които правят готвенето по-лесно, по-бързо и по-малко забързано. Те могат да направят любимите ви ястия по-здравословни. Мястото и времето са неща, които често не достигат. Днес имаме много възможности, които ни пестят време и ни улесняват. Нека разгледаме мнения и сравним и отговорим на въпроса – мултикукър или аър фрайър. Тези компактни, икономични и удобни за плота уреди приготвят храната бързо и заемат сравнително малко място.

Мултикукъри

Мултикукърът загрява и приготвя голямо разнообразие от храни в затворен съд (представете си тенджера). Нагревателният елемент – за разлика от тези, които се намират във фритюрниците и халогенните фурни – е напълно затворен, което прави процеса на готвене по-близък до този на котлон, отколкото на фурна.

Мултикукърите са програмируеми и изпълняват голямо разнообразие от задачи. Повечето от тях могат да задушават, варят, готвят на пара, пекат, гриловат, пържат, сотират, претоплят и поддържат храната топла. Много от най-добрите мултикукъри за готвене в тенджери разполагат с ръчен режим, който ви позволява сами да избирате времето и температурата на готвене – чрез широкия набор от устройства с предварително зададени програми те са почти изцяло без ръце.

Еър Фрайъри

Вземете пълно размерна конвекторна фурна и я намалете по размер и ще получите еър фрайър, или както го наричат някои еар фреар. Макар да не приличат много на голяма фурна, те работят на същия принцип – приготвят храната чрез бърза циркулация на горещ въздух с помощта на механичен вентилатор. При движението на нагорещения въздух през камерата храната се сготвя отвътре и се запечатва отвън, като запазва вкусовите си качества.

С леко намазване с олио може да се постигне вкусен запържен ефект. Резултатът е красиво, хрупкаво, златистокафяво покритие – подобно на това, което се получава при пържене на тиган или във фритюрник. Храната се поставя в кошница за готвене и, ако е използвано олио, периодично се разклаща. А някои еър фрайъри имат и автоматична бъркалка. Те имат таймер и контрол на температурата, а много от тях разполагат с предварително зададени програми.

Еър Фрайър или Мултикукър – кое да изберем?

Все още не сте сигурни кой тип уред е най-подходящ за вас? Няма страшно! На пръв поглед те изглеждат доста сходни. Нека се задълбочим малко, за да разберем по-добре разликите между мултикукърите и еър фрайърите.

Цена

Еър фрайърите са по-евтини от мултикукърите, въпреки че при толкова много продукти, от които можете да избирате, има и изключения от правилото. Цената се определя най-вече от сложността или липсата на такава.

Еър фрайърите използват различен тип нагревателен елемент, разполагат с плъзгаща се кошница. Мултикукерите обикновено включват най-много програми, обикновено имат здрав метален корпус и изпълняват повече функции. Всичко това означава, че във всяка категория би трябвало да можете да намерите модел, който да отговаря на вашия бюджет.

Възможности за готвене

И двата кухненски уреда са многофункционални. Всеки от тях може да приготвя различни храни без проблем. Мултикукерите обаче могат да приготвят ориз и кисело мляко – нещо, което фритюрниците не могат.

Това зависи от вида на храната, която консумирате ежедневно. Ако пържените картофи са в седмичното ви меню, изберете Еър фрайър. Той е най-добрият кухненски инструмент за приготвяне на картофи.

Всеки уред за готвене от утвърден производител е безопасен при нормална експлоатация. Мултикукерите имат заключващи се капаци, за да се запази налягането и топлината в тях. Еър фрайърите готвят без налягане.

TechNova
Logo
Shopping cart